Fakta om turkiet
I Turkiet möts Europa och Asien, detta eftersom att 97 % av landet ligger i Asien och 3 % i Europa. Här lever ungefär 75 miljoner invånare därav 4 miljoner i huvudstaden Ankara och mer än 10 milj. i Istanbul som är Turkiets största stad. Turkiet är ett land med stor kulturell och etnisk mångfald, landets historia sträcker sig från de urgamla civilisationerna, t.ex. från hettiternas, via de grekiska och romerska perioderna till Bysans och det osmanska riket. Det moderna Fakta om turkiet grundades år 1923 som en republikansk stat. I Turkiet är nästan 99 % av befolkningen muslimer. Men även en stor kurdisk befolkning bor i den sydöstra delen av landet.
Majoriteten i landet är turkar ca 90 %, av befolkningen och turkiska är det officiella språket, det talas av ca 60 miljoner. På vissa ställen talas det även iranska, kurdiska och zaza, och på turistorterna talas det även engelska och tyska osv. Befolkningens majoritet är muslimer, med minoriteter kristna och judar, detta främst i Istanbul, Ankara och Izmir.
I Turkiet blandas kultur och historia med sol, bad och värme. Landet har även en speciell och uppskattat matkultur som i Sverige är väldigt känd. Så som kebab och falafel som är 2 av Turkiets paradrätter. Det turkiska köket är oftast baserat på fårkött och yoghurt utav getmjölk, oftast blandas yoghurten med gurka, vitlök eller mynta. Men man äter även mycket grönsaksrätter och risrätter. Den Turkiska maten innehåller ofta lök, vitlök, spiskummin, färska örter och stark chili. Tillsammans maten äts alltid ett vitt bröd och sallad i olika dess slag. Ute på restauranger äter man ofta olika förrätter som kallas för meze. Den mest kända desserten i Turkiet är baklava, som är ett sött bakverk gjord av en tunn deg som varvas med nötmassa och smör. Turkarna är verkligen ett tedrickande folk och teet dricks vanligen i små teglas och oftast svart te eller äppelte. Men här finns även en lång tradition av kaffedrickande, och kaféerna är väldigt uppskattade mötesplatser.
Näringslivet i landet dominerades tidigare av jordbrukssektorn, men sedan slutet utav 1900-talet har jordbrukets andel av BNP stadigt minskat. Fortfarande finns ändå en stor andel av sysselsättningen inom jordbruket och Turkiets viktigaste exportgrödor är bomull, vete, tobak, frukt och nötter.
Landet har mängder utav sevärdheter och det är helt omöjligt att hinna se dem alla. Några utav de mest kända turistattraktionerna är:
• Hagia Sofia kyrkan i Istanbul. Denna kyrka byggdes år 548 och var då kristendomens mäktigaste kyrka. Därefter har den byggts om till en moské och är numera ett museum, med en mycket imponerande insida.
• Ruinerna i Ankara. Ruinerna från den romerska teatern och det romerska badet som är från 200-talet. I Ankara finns även Julians pelare, som är ett minnesmärke från 300-talet.
• Den stora basaren i Istanbul. Här kan du gå i flera timmar och inandas den annorlunda atmosfären, den hektiska stämningen och alla exotiska dofter.
• Ruinerna i Ephesus, här finns några av den mesta välbevarade ruinerna. I området hittar man ett antal imponerande tempel som verkligen är värda ett besök.
• Vattenfallet Pamukkale. Ligger inte så lång ifrån staden Bodrum och är känt för sitt kalkfyllda vattenfall, som användes förr för att behandla sjuka. Vattnet sägs ha en läkande effekt. I Pamukkale kan man även hitta ruinerna från den romerska staden Hireapolis.
Och staden Troja som beskrivs i Iliaden ligger faktiskt i dagens Turkiet. Detta land är fylld av en salig blandnig av kulturer. Idag är Turkiet en turistmetropol som främst lockar nordbor, tyskar och britter.
Bland berömda turkar så återfinns det moderna Turkiets grundare: Mustafa Kemal Atatürk och Nobelpristagaren i litteratur Orhan Pamuk. Mustafa Kemal Atatürk är svår att missa, då statyer av honom är uppställda lite överallt i landet.
Klimatet varierar mycket i Turkiet beroende på var du befinner dig, men bästa tiden att besöka Turkiet är från april-oktober, då är vädret i som bäst. Temperaturerna under sommarmånaderna är nästan konstant över 40 grader, så du behöver inte oroa dig över att det är för kallt.