An outlook in the economy of 2011

Vesti relativ bune se preconizeaza pe piata fortei de munca pentru anul 2012. Dupa ce anul 2011 a adus cu sine o dezghetare semnificativa a pietei muncii, cand chiar si firmele mici si mijlocii au reusit (bineinteles nu la acelasi nivel ca si firmele mari) sa treaca de „valul” de concedieri din 2009 si de stagnarea din 2010. Practic, nu vorbim neaparat de noi deschideri (decat in domeniul retail si IT unde, intr-adevar, s-a investit in ultimul an in deschiderea de noi sedii) cat vorbim aici de o rotatie de personal pe posturi deja existente.

Este un lucru clar ca primul loc in care sa se faca simtita o imbunatatire pe acest plan sa fie Bucurestiul. Dar, cel putin in ultima jumatate a acestui an care este pe sfarsite, un aflux de angajari s-a facut remarcat si in alte localitati. In primul rand in localitatile mari, de pilda Timisoara, Cluj, dar si in localitati mai mici, ca de exemplu Sibiu, Ploiesti sau chiar Pitesti.

Putem vedea comparativ ca in localitatile mai mici, unde numarul de locuitori este totusi undeva la peste 150.000, discutam despre cam acelasi numar de anunturi de angajare pe principalele site-uri de recrutare. Putin mai „prost” as putea spune ca se situeaza piata de joburi Pitesti , lucru explicabil, de altfel, daca luam in considerare evenimentele economice din anul curent.

Neluand in considerare disponibilizarile de catre compania PIC de la sfarsitul anului 2010, in anul 2011 (cand majoritatea companiilor au sistat concedierile si s-a marsat chiar catre un proces de angajare) cea mai mare „lovitura” data fortei de munca din Pitesti au fost disponibilizarile in masa inregistrate de catre compania germana Lisa Draxlmaier, cand aproximativ 250 de persoane au intrat in somaj.

Totusi, chiar si in acest caz de disponibilizari, numarul de anunturi disponibile, comparativ, de exemplu, cu Ploiesti este destul de apropiat. Si aici trebuie luat in considerare faptul ca Ploiestiul este mult mai aproape de Capitala. In acest caz un plus clar ar trebui sa fie de partea celui din urma. Practic, diferenta se regaseste undeva in jurul a 20 de anunturi in puls pentru cel din urma.

Asteptarile sunt ca trendul in ceea ce priveste numarul angajarilor ce se vor face pentru anul care urmeaza sa fie intr-o continua ascensiune (nu va ganditi aici la o relansare economica ce este prevazuta abia pentru 2013-2014). E drept ca previziunile economice nu prevad o diferenta mare fata de anul 2011, dar se asteapta ca, cel putin, raportul dintre angajari si disponibilizari sa fie unul pozitiv.

Author Bio:-To more about Joburi Ploiesti .

Processing your request, Please wait....